Werbeck pjevanje

Werbeck pjevanje – krenimo od imena…

werbeck-pjevanjePriču o „Werbeck pjevanju“ najprije moramo početi s pojašnjenjem terminologije – iako se izraz „Werbeck pjevanje“ već udomaćio u svakodnevnom govoru, moramo naglasiti da on nije točan, pa ga stoga treba čim manje koristiti. Točno bi bilo reći „pjevanje po načelima Škole za otkrivanje glasa“; dugačko rečeno, ali jedino ispravno.

Riječ je vježbama koje je osmislila švedska operna pjevačica Valborg Werbeck-Svärdström, a koje imaju za cilj oslobađanje našeg glasa. Naime, u „Školi za otkrivanje glasa” pjevanje se ne promatra kao rezultat pojedinih organa ili dijelova tijela, već kao izraz cjelokupnog čovjekova bića. Glas, međutim, može biti “zatočen” zbog fizioloških i drugih prepreka. Zahvaljujući pjevanju po načelima „Škole za otkrivanje glasa“ takve se prepreke nastoje otkloniti da bi se ono sto je nazočno u svakom čovjeku otkrilo.

O Valborg, njezinoj suradnji s utemeljiteljem antropozofije Rudolfom Steinerom, načinima rada i terapiji pjevanjem, pročitajte u tekstovima na ovim stranicama.

keyboard_arrow_up