Astma i pravilno disanje

Astma i pravilno disanjeO astmi se posljednjih godina puno piše što i ne čudi s obzirom na njezinu učestalost. Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti dišnih putova obilježenoj čitavom lepezom simptoma od kojih su najčešći zviždanje, kašljanje, osjećaj pritiska u prsima te kratkoća daha.

Stručnjaci i dalje raspravljaju o uzrocima bolesti, no na prvom mjestu se spominju genetski čimbenici te utjecaj okoliša. Uz arsenal lijekova, kao prvi korak u terapiji ove neugodne kronične bolesti savjetuje se promjena načina života, prije svega alergena koji su „okidač“ za napadaj. Također je važno spomenuti tehnike disanja – kao što je popularna „Buteyko metoda disanja“ – a koje pomažu pri ublažavanju hiperventilacije, pa samim time mogu smanjiti potrebu za primjenom lijekova.

Općenito, pravilno disanje izuzetno je važno u kontroli bolesti, a edukaciju najčešće provodi fizioterapeut specijaliziran za postupke u bolestima dišnog sustava. Pacijenti moraju naučiti važnost disanja ošitom koje će aktivirati čitava pluća, a osobito gornje dijelove. Ovakvo disanje traži manje snage te uspješno uklanja osjećaj gušenja.

Vježbe pjevanja po načelima „Škole za otkrivanje glasa“ također stavljaju naglasak na disanje koje je neophodno za dobar glas. Ipak, disanje je nesvjestan proces i takav treba ostati, naglašava prof. Baldo Mikulić, ali svakako ga treba uvježbati. Višegodišnje iskustvo pokazalo je izvrsne učinke pjevanja po načelima „Škole za otkrivanje glasa“ kod astmatičara. A postoji li ljepša i veselija terapija na svijetu od pjevanja? Osim što će vas naučiti pravilno disati, ispunit će vas optimizmom i dobrom voljom, opustit će vas te značajno popraviti kvalitetu vašeg života. Teret kronične bolesti sigurno više neće biti tako težak.

Javite se za više informacija na info@orpheus.hr ili nazovite 091 1714 322.

keyboard_arrow_up