Pjevanje smanjuje anksioznost

Vijesti

Pjevanje smanjuje anksioznost

Znanstveno je dokazano da pjevanje u grupi smanjuje stres, ublažava ili posve uklanja anksioznost te podiže razinu endorfina. Naime, mala studija objavljena 2013. godine u časopisu Psychology of Music, a koju su proveli turski znanstvenici s Abant Izzet Baysal University pokazala je da pjevanje u zboru ublažava anksioznost. U istraživanje je bilo uključeno 35 osoba podijeljenih u dvije skupine. Jedna je skupina sat vremena pjevala u zboru, a u drugoj su ispitanici imali “slobodni sat”, odnosno, nestrukturirano slobodno vrijeme. Znanstvenici su analizirali pozitivne i negativne učinke, kao i razine anksioznosti te amilazu u slini (amilaza je enzim koji se često koristi kao marker za upalu). Znanstvenici su otkrili da je kod ispitanika koji su pjevali u zboru anksioznost bila smanjena ili je nije ni bilo u odnosu na kontrolnu skupinu. U kontrolnoj je skupini situacija je bila posve drugačija, pa se anksioznost povećavala tijekom sat vremena.

Pjevanje u zboru nema pozitivan utjecaj samo na mentalno zdravlje. Tako su znanstvenici iz Norveške otkrili da je pjevanje u zboru povezano s boljim cjelokupnim zdravljem i učinkovitošću na radnom mjestu. O simpatičnom projektu “The Sound of Well-Being” u kojem su zaposlenici u dvije bolnice u norveškoj pokrajini Nord-Trøndelag bili pozvani da sudjeluju u zborskom pjevanju, više doznajte ovdje.

Općenito, koristi pjevanja su fizičke i psihičke te obuhvaćaju široku lepezu blagodati – od toga da podiže razine kisika u krvi do smanjivanja razina stresa i veće društvenosti.

Pjevanje je nesumnjivo zdravo, bilo pojedinačno ili grupno – pridružite nam se!

Prof. Baldo Mikulić, učitelj i terapeut pjevanjem, 091 1714322, info@orpheus.hr

No results found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up