Pjevanjem liječi astmu, migrenu, teške psihoze

Press

Pjevanjem liječi astmu, migrenu, teške psihoze

Članak objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, 2.11.2011., autor: Ana VUČETIĆ-ŠKRBIĆ. Članak pročitajte na ovom linku

Da glazba ima terapeutski učinak, odavno je poznato. No, jeste li znali da se brojne bolesti i poremećaji mogu (iz)liječiti − pjevanjem? I da je jedan od vodećih stručnjaka ove terapije, koja ima sve više poklonika diljem svijeta, Hrvat? Psiholog Baldo Mikulić jedini je ovlašteni terapeut škole za otkrivanje glasa u ovom dijelu Europe. Školovao se u Finskoj i Njemačkoj, a danas pjevanjem liječi u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Češkoj, gdje njegovi studenti, učitelji i odgojitelji ovu terapijsku metodu primjenjuju u praksi.

− Pjevanje je terapija na više razina, počevši od one čisto fizičke. Kad čovjek pjeva i oslobađa glas, automatski dublje diše. Cirkulacija se poboljšava, metabolizam harmonizira, cijeli organizam bolje funkcionira. Zapravo, više od 90 posto vježbi koje koristimo za glas čista su terapija, jer smo mi zbog današnjeg načina života bolesni.

Pjevanje je strašna stvar, ne postoji zvuk u prirodi koji tako snažno djeluje kao pravilno intonirani ljudski glas. Nema tu velike filozofije, sve genijalne stvari zapravo su vrlo jednostavne − kaže Mikulić, koji se u iscjeliteljski učinak pjevanja uvjerio radeći s brojnim pacijentima. Za liječenje astme, mucanja, loše cirkulacije, migrene, problema s disanjem i krvožilnim sustavom terapija pjevanjem može biti idealna metoda.

Međutim, sve se više koristi i kod anksioznih, depresivnih i psihotičnih pacijenata, koje terapija otkrivanja glasa odvraća od destruktivnog i agresivnog ponašanja. − Jedan od štićenika u švicarskom Centru za autizam, gdje sam radio, bio je podvojena ličnost, a zahvaljujući terapiji smanjili smo njegovu agresivnost. Brojni ljudi koji pate od kompleksa manje vrijednosti i drugih psihičkih smetnji mogli bi se osloboditi kad bi se njihove nerazvijene umjetničke sposobnosti kultivirale na pravi način. Jer, osloboditi glas nije ništa drugo do osloboditi sebe.

Pjevanje je duboko intimna stvar, čovjeka boli kad se ogoli na takav način, i kad uspiješ maknuti tu blokadu, riješio si i sve druge. Dobivaš samopouzdanje, odlučnost, snagu… − nabraja Mikulić.

Na pitanje što s onima koji nemaju sluha, učitelj pjevanja odmahuje rukom. − Čovjek bez sluha ne postoji, to je nemoguće. Onaj tko zna govoriti, mora imati sluha. Ako ne može pogoditi ton, to je moj dio posla. Ne biste vjerovali, ali to se rješava vježbama koje se rade na stopalima i reflektiraju na uho. Jasno je da ne možemo svi biti operni pjevači, nije to ni smisao. Uostalom, svi smo naučili čitati i pisati pa nismo Shakespeare… − duhovito zaključuje liječnik.

Metoda stara sto godina

“Werbeck metoda” pjevanjem, po kojoj radi Blado Mikulić, stara je točno sto godina, a dobila je ime po opernoj pjevačici Valborg Svardstrom, koja je nakon paralize glasnica u 25. godini života posebnim vježbama uspjela vratiti glas. Upravo te vježbe postale su temelj terapijskoga rada u školama za otkrivanje glasa, koje danas postoje širom svijeta.

No results found.
keyboard_arrow_up