Liječenje mucanja

Liječenje mucanjaProsječno jedan posto ljudi u svakoj sredini ima problema s mucanjem, a procjenuje se da ih je u svijetu čak 60 milijuna. Prema definiciji, mucanje se odnosi uglavnom na nenamjeran poremećaj govora koji se manifestira ponavljanjem riječi ili kad osoba ne može početi govoriti riječ, govori iskrivljenim slogovima ili produljivanjem govornih zvukova. Mucanje također može biti temporarna (povremena) pojava u stresnim situacijama pri čemu se puls ubrzava, javlja se crvenilo, a mišići usana, jezika i lica su pojačano napeti.

Mucanje se često spominje i kod male djece iako je u tom slučaju najčešće riječ o uobičajenim netečnostima u govoru koje će s vremenom nestati. Ovaj oblik netečnosti se često naziva fiziološkim mucanjem i karakterističan je za razdoblje najintenzivnijeg govorno-jezičnog razvoja.

Stručnjaci do današnjih dana nisu pronašli pravi uzrok mucanja, no ono se razmatra s više različitih stajališta kao što su genetski, organski i psihosocijalni.

Postavljanje dijagnoze i liječenje u rukama je logopeda te je vrlo često uspješno i može se pobijediti. Pa ipak, pjevanje može poslužiti kao izuzetno korisno „pomoćno ljekovito sredstvo“koje će logopedi rado preporučiti. Primjerice, poznato je da osobe koje mucaju nemaju tih problema dok pjevaju, među njima je i naš pjevač Gibonni te još mnogi drugi.

Istražujući povezanost mucanja i pjevanja, znanstvenici su došli od sljedećih zaključaka:

  • naš mozak tijekom pjevanja funkcionira drugačije nego što je to slučaj kod govora
  • pri pjevanju na drugačiji način koristimo glasnice, usne i jezik
  • tijekom pjevanja ne postoji pritisak zbog vremena ili potrebe za komunikacijom s drugima
  • pjesme koje pjevamo uglavnom znamo napamet.

Neovisno o tome je li riječ o netečnosti u govoru ili mucanju, sigurno je da vam pjevanje dokazano može pomoći. Javite nam se na info@orpheus.hr ili 091 1714 322.

keyboard_arrow_up